Dieta redukcyjna polega na zmniejszeniu ilości przyswajalnych kalorii. Deficyt kaloryczny to jedyny skuteczny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Doprowadzenie do deficytu kalorycznego nie jest trudne! Wystarczy poznać zdrowsze zamienniki popularnych produktów, takie jak makaron konjac. Co warto o nim wiedzieć, ile ma kalorii i jak go przygotować?
Ile kalorii ma makaron konjac?
Popularność makaronu wynika nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Produkt ten jest lubiany również za to, że na jego bazie można bardzo szybko przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Niestety makarony są bardzo kaloryczne, więc osoby na diecie redukcyjnej często rezygnują ze swoich ulubionych posiłków. Zamiast rezygnować z dań, które lubimy, lepiej jednak sięgnąć po niskokaloryczne zamienniki, takie jak makaron konjac. Makaron ten wymieniany jest w grupie produktów 0 kalorii. Cechuje się on również bardzo prostym składem, w którym znaleźć można sprzyjający odchudzaniu błonnik. Dlaczego jeszcze warto sięgać po makaron konjac?
Makaron konjac – idealny dla osób uczulonych na gluten
Osoby uczulone na gluten również sięgać mogą po makaron konjac. Produkt ten nie zawiera glutenu i nie wywołuje żadnych problemów trawiennych. Z makaronów konjac korzystać mogą również osoby na diecie ketogenicznej. Konjac polecany jest również diabetykom i osobom, które preferują posiłki o niskim indeksie glikemicznym. Brak kalorii, glutenu i węglowodanów oraz niski Indeks glikemiczny sprawiają, że makaron konjac nadaje się dla każdego. W jaki sposób go przygotowywać?
Makaron konjac – z czym go jeść?
Makaron konjac mimo wielu plusów nie powinien stanowić podstawy diety. Produkt ten nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych, nie dostarcza też organizmowi energii w postaci kalorii. Właśnie dlatego makaron konjac najlepiej jadać w towarzystwie warzyw. Z racji tego, że produkt ten jest bezsmakowy łatwo wkomponować go w niemal każde danie. Makaron przejmuje smak i aromat z sosów oraz dodatków, w towarzystwie których został podany.